Pagina's

donderdag 28 juni 2012

In de tuin

Nu het vandaag heerlijk weer is, ben ik vanochtend meteen aan de slag gegaan. Met in mijn hoofd een druk schema... Ik wilde het volgende doen:

1. Onkruid wieden
2. Snoeien 
3. Aardbeien "oogsten"
4. Grasmaaien
5. Tuinhuis opruimen

Zelf vind ik onkruid wieden het minst leuke van alles, dus daar begon ik mee. Na dik een uur ploeteren had ik wel 5 emmers onkruid verwijderd (en ik hou het nog wel zo goed bij!!!). Mijn lijf vond dat ik meer dan zat had gedaan voor vandaag, maar ik ging, na een kopje koffie en een ontbijtkoekje stug door met stap 2. Snoeien! Een aantal planten en struiken waren zo gegroeid dat andere planten in de schaduw kwamen en/of verstikt zullen raken. Al snoeiende vulden de emmers zich weer TOTDAT ik bij de lavendel kwam... Lange uitschieters, hangend over de rand van het gras... Knip knip knip en ja hoor de lavendel zag er weer prachtig uit en ik had een grote hand vol lavendeltakjes! Zonde om weg te gooien, dus nam ik me voor om na het snoeien even wat leuks te doen met de lavendel. Rond half 12 was ik klaar met snoeien en heb ik van de lavendel mooie bosjes gemaakt die ik verdeeld heb over de badkamer, het toilet en de slaapkamer. Net kwam ik boven en het rook er al heerlijk!

Na de lunch heb ik het gras nog gemaaid en de aardbeien geplukt. Twee flinke handen vol die ik net heb schoongemaakt. Natuurlijk heb ik ook meteen wat gesnoept, maar de rest kan ik mooi na schooltijd verdelen over de kindjes. Samen met een meloen en wat nectarines hebben ze toch weer een gezonde en heerlijke hap binnen!

Als laatste staat vandaag het tuinhuis op te planning, maar toen ik daar zojuist binnen stapte liep ik tegen een hittemuur op. Het bleek er ruim 40 graden te zijn, dus die klus stel ik maar even tot nader order uit! 

 

 

maandag 25 juni 2012

Dag 22: Een nieuwe week en italiaanse kapjes

En het is weer maandag! Wat is het weekend weer omgevlogen... Gisteren een heerlijk relaxte dag gehad. De puntjes op de i gezet in huis en ook alvast een planning gemaakt voor het weekmenu. Sinds ik deze besparingstip heb toegepast is het zo relaxed boodschappen doen! 

De laatste weken volg ik een aantal andere bloggers en lieve mensen wat helpen jullie mij (onbewust!) goed! Heerlijk om de verhalen van andere te lezen en zo geïnspireerd te worden! Niet alleen wat bezuinigen betreft, maar ook klusjes in huis, genieten van het leven etc! BEDANKT ALLEMAAL!

Terug naar mijn bezuinigingen... Inmiddels heb ik al een aantal grote kostenposten aangepakt (boodschappen, kleding, autoverzekering, overige verzekeringen, energiekosten, waterverbruik etc) maar er blijven nog vele kleine dingen over. Zo aten wij thuis nooit de kapjes van het brood op. Eigenlijk best zonde, maar ik vond zo'n droge hap gewoon echt niet lekker. De afgelopen weken heb ik dagelijks de kapjes in de vriezer gedaan en zondagochtend haal ik ze eruit om er iets heel lekkers mee te maken! 

Recept Italiaanse kapjes:
* Besmeer de ontdooide kapjes met pesto
* Beleg met plakjes tomaat, plakjes olijf en vervolgens plakjes mozzarella en/of gewone kaas
* leg ze op een rooster in de oven en gril ze op de hoogste stand totdat de kaas helemaal gesmolten is

Heerlijk knapperig! 


Wat ook een zeer slechte gewoonte was was dat we weleens fruit weggooiden omdat het te rijp werd. Tegenwoordig ontdoen we aangetast fruit van de slechte plekken en verwerken het in een smoothie! 


En als laatste bewaren we ieder klein restje avondeten. Hup in een bakje en in de vriezer tot we weer een prakjesavond kunnen doen! Makkelijk, snel en eigenlijk heel luxe om allemaal schaaltjes verschillende maaltijden op tafel te zetten!


Morgen weer tijd voor nog een grote post: Benzineverbruik!

zondag 24 juni 2012

dag 21: Boodschappenlijstje

Vandaag een druilerige dag. Jammer, want we hadden graag een boswandeling gaan maken! Duimen dat het nog een beetje opklaart....

In ieder geval ga ik straks mijn boodschappenlijstje voor de komende week maken, in combinatie met een weekmenu van het avondeten. Ook dit deed ik "vroeger" nooit, maar het heeft zeker zin! Ik word steeds prijsbewuster en kan, als we een dagje extra luxe eten, ook inzien hoe ik bijvoorbeeld een dag later goedkoper kan eten om weer uit te komen met ons budget van 100 euro per week.

Wij eten altijd op maandag, dinsdag, woendag en donderdag aardappels, groente en vlees. Op vrijdag eten wij meestal patat, pannenkoek of pizza, op zaterdag een heerlijk gevulde zelfgemaakte soep met broodjes en op zondag eten wij macaroni, lasagne, nasi o.i.d.

Ik kijk nu altijd eerst naar de voorraad en vervolgens naar de aanbiedingen in de folders. Ik doe 2x per week boodschappen (op maandag en donderdag) en zorg dat ik naar 2 verschillende winkels ga om zo optimaal van de aanbiedingen gebruik te kunnen maken. Op woensdag ga ik vaak nog even naar de markt en soms fiets ik een rondje langs diverse boertjes die groente en eieren langs de weg verkopen. Ooit hoop ik een rondje door eigen tuin te kunnen lopen!

Verder ben ik bezig een voorraad aan te leggen, zowel in de vriezer als in de kast. In de vriezer gaan met name restjes, een paar zelfgebakken broden (voor als ik eens geen zin of tijd heb om te bakken en dus niet naar de dure bakker op de hoek hoef), soep, groente en vlees. In de voorraadkast heb ik toiletpapier (koop ik als het 2e gratis is), koffie, thee, meel, bloem, macaroni, rijst etc. Heerlijk om te weten dat ik ook een aantal dagen voort kan als ik bijvoorbeeld ziek word!

Fijne zondag allemaal!

zaterdag 23 juni 2012

Dag 20: GENIETEN!

Vandaag is het alweer de 20ste dag sinds ik ben begonnen met besparen! En weten jullie... het bevalt me prima! Ondanks dat ik met enige twijfel aan dit avontuur begon, durf ik nu te zeggen dat ik het ontzettend fijn vind. We hebben deze maand laten zien dat we genoeg inkomen hebben om maandelijks wat opzij te zetten en toch te kunnen genieten van het leven. Het geeft mij heel veel voldoening en rust in mijn hoofd, want ik maakte me de laatste maanden enorme zorgen over onze toekomst.

Vanochtend heeft Zuinigaapje een heerlijke lange wandeling gemaakt door het prachtige Noord-Hollandse landschap. Een broodje en wat drinken mee en ik was echt een dagje uit. Vanmiddag heerlijk op de bank gezeten met een goed boek terwijl de kinderen allemaal lief aan het spelen waren. Het lijkt wel alsof we, nu we minder geld uitgeven, ook een relaxter leven hebben gekregen. Het gejaagde gevoel is weg...

Overigens waren er vandaag, als klapper op de vuurpijl, veel rijpe aardbeien in de tuin! We hebben er heerlijk van gesnoept!

Als avondeten een eigengemaakte uiensoep uit de vriezer, gecombineerd met vers eigengebakken brood en straks ploffen manlief en ik weer heerlijk op de bank en gaan we een leuke (geleende) film kijken.

Kortom: Ik heb een heerlijke dag gehad, zonder dat het veel geld heeft gekost!

 

donderdag 21 juni 2012

Dag 19: Sparen

De afgelopen twee dagen had Zuinigaapje geen tijd om te bloggen. Wel heb ik mijn best gedaan de blogs van mijn volgers te lezen; anders kom je zo achter te liggen!

In de afgelopen dagen ben ik natuurlijk weer zuinig geweest! Het boodschappengeld gaat me nog steeds prima af; ik heb deze week zelfs wat geld over om wat voorraad in te kopen. 

Woensdag kreeg ik een mail van de O.HRA bank met de boodschap dat de rente wederom verlaagd is! Dit maal naar 2,0 procent. Dat is echt weinig! Toen ik de rekening bij de O.HRA opende kreeg ik iets van 3,1 procent. De op dat moment hoogste rente van Nederland op een rekening die veilig was (garantiestelsel) en ook geen opname en/of spaarvoorwaarden had (zoals vastzetten van geld). 
Nu ik zo bewust bezig ben met het aanvullen van mijn spaartegoeden is het natuurlijk zonde om geen rekening te houden met de rente want het verschil tussen 2 en 2,7 % lijkt wel weinig, maar in de volgende berekening zie je het:

Stel je stort 1000 euro op rekening A met een rente van 2%. Na een jaar krijg je dan 20 euro rente! Stort je 1000 euro op rekening B met een rente van 2,7%, dan krijg je maar liefst 27 euro rente. Toch "gratis en voor niets" 7 euro extra! 

Inmiddels heb ik dus een extra internetrekening aangevraagd bij W.estland. Kijken hoe dat bevalt! De rente is er momenteel 2,7%, niet slecht dus! 

Overigens zag ik op een blog die ik volg een recept van chocoladepasta (klik    hier ) Deze heb ik woensdag gemaakt en het hele gezin vindt het heerlijk!

dinsdag 19 juni 2012

Dag 16: Eten in de seizoenen

Gisteravond en vanochtend ben ik mij eens goed gaan verdiepen in het eten in de 4 seizoenen. En natuurlijk de financiële en duurzame gevolgen daarvan. Dat ik me hier niet eerder in heb verdiept is natuurlijk wel te betreuren, maar vanaf vandaag een goed begin!

Wanneer je groente of fruit wilt eten dat in een bepaald seizoen in Nederland niet kan groeien (bijvoorbeeld spruiten in de zomer of aardbeien in de winter), moet dit uit een ander land geïmporteerd worden wat inhoudt dat het ten eerste vaak een stuk duurder is en ten tweede een grote belasting is voor het milieu (door het transport). Hier moet ik echt eens goed op gaan letten, want het is zonde teveel uit te geven EN het milieu onnodig te belasten.

Nu, in juni, kun je in de winkel goed terecht voor kersen, aardbeien, sla, peultjes, andijvie etc. Voor een doosje aardbeien betaal je nu ongeveer € 1,75, in de winter is dit vaak het dubbele; ongeveer € 3,50! Heb je geen aardbeienplanten in de tuin, maar houdt je toch van zelfgemaakte jam? Koop het dan nu in en maak een voorraadje voor de komende winter. 

Wij zijn thuis echt sperziebonen liefhebbers... Waarom? Geen idee, maar we vinden het allemaal heerlijk. Uit pot vinden we het niet lekker (te zout en te slap). Volgende maand (eind juni en de hele maand juli) zijn de sperziebonen weer volop verkrijgbaar. Zuinigaapje gaat dus haar hele vriezer volgooien, want de tijd dat ik € 3,99 per kilo betaalde is geweest! In de aanbieding betaal je soms nog geen euro per kilo! 


Voor de komende maand(en) heb ik de volgende plannen:
* minimaal 8 potten jam maken (van fruit uit de tuin, aangevuld met fruit uit de winkel of van de markt)
* minimaal 10 potten appelmoes maken (van appels van de markt; helaas geen eigen appelboom...)
* 8 x 1 kilo sperziebonen invriezen (natuurlijk van sperziebonen die in de aanbieding zijn)
* bij ons verderop woont een vrouwtje die jaarlijks courgettes verkoopt. Wij zijn dol op gevulde courgettes (voor recept klik: hier) Ik zal een stuk of 8 courgettes doormidden snijden, blancheren en invriezen.


Verder heb ik op andere blogs gelezen hoe je zelf chocoladepasta kunt maken en ook het "recept" van wasmiddel ga ik proberen te maken! 

Ook ga ik mij eens verdiepen in het "moestuinieren". Nu kom ik niet verder dan wat aardbeien, bramen en tomaat uit eigen tuin, maar zou ik die heerlijk boontjes ook niet in mijn eigen stadstuintje kunnen laten groeien? En die appelboom? Lijkt me eigenlijk wel leuk EN lekker!


Wie heeft er nog meer leuke tips om seizoensproducten houdbaar te maken?



 

maandag 18 juni 2012

Dag 15: Investeren in besparen?

Okee... dit klinkt vast erg raar, maar vandaag ga ik investeren in besparen...

Afgelopen weekend heb ik met het gezin genoten! Een wandeling in het bos en het bezoeken van een speeltuin in een park waren beide heerlijk en erg gezellig. Alleen... er ontbrak iets. Combineerden wij "vroeger" (lees ca 3 weken geleden) een wandeling met een bezoekje aan een grandcafé of paviljoen, nu bleef alleen het eerste over. En eigenlijk misten we, ondanks dat we heel veel plezier hadden, allemaal het kopje koffie of thee en het heerlijke appeltaartje toch wel een beetje. Natuurlijk had ik een snoepje in mijn tas, maar toch... Vandaag ga ik op zoek naar een thermoskan en plastic bekers (herbruikbaar!), zodat voortaan het kopje koffie gewoon mee kan. In de kast vond ik nog een mooi picknickkleed en een mooie trommel voor wat lekkers.

Ook voor de zomervakantie zijn de thermoskan en de bekers alvast een goede investering. Wanneer wij met het hele gezin naar Zuid-Frankrijk rijden stoppen wij doorgaans elke 2,5 uur. De ene stop doen we uitgebreid (dwz bij een wegrestaurant) en de volgende stop weer simpel (bij een tankstation). De uitgebreide stops bij de wegrestaurants (die langs de tolwegen ook nog eens ontzettend duur zijn) gaan we vervangen door een heerlijke picknick! Met koffie uit de thermoskan...

Ook wil ik graag nog wat andere zaken "investeren", namelijk extra diepvriesbakjes, ijsvormpjes en extra wasknijpers (ik hang nu zelfs alle sokken, washandjes etc op en kom dus wasknijpers te kort!)

vrijdag 15 juni 2012

Dag 12: Lowbudget en gezond

Dag 12: Vandaag ben ik bezig met de boodschappenlijst voor komend weekend te maken en ik ben overal aan het speuren naar goedkope, maar gezonde recepten. Met een beetje van mezelf en een beetje van internet hoop ik mijn eigen receptenboekje te gaan vullen! De recepten zal ik op een apart pagina op deze blog zetten. 

Vanavond staat er uiensoep met een "Smulbroodje" op het menu, morgen gevulde courgette. Zondag eten we een hapje bij mijn vader, dus daar hoef ik geen boodschappen voor te halen.

Vrijdag: Uiensoep met smulbroodje
* Uiensoep heb ik begin van de week al gemaakt en staat in de vriezer. Klik hier voor het recept.
* Voor het smulbroodje heb je per persoon nodig:
  •  twee sneetjes vers gebakken tarwebrood, maar je kunt natuurlijk ook pistolets of gewoon bruin brood gebruiken.  
  • Halvarine 
  • tomaat 
  • komkommer 
  • beetje geraspte belegen of oude kaas 
  • 1 ei 
  • bieslook, peper en zout 
  • zongedroogd tomaat en/of plakjes olijf

Het brood besmeer ik eerst met halvarine. Vervolgens leg ik er 2 blaadjes sla op, een paar plakjes tomaat en komkommer.
Ondertussen bak ik in de koekenpan de eieren (geklutst met een beetje bieslook, een snufje zout en beetje peper)
Vervolgens leg ik op ieder broodje een gebakken ei met daarop wat geraspte kaas, de olijfplakjes en stukjes zongedroogde tomaat! Mmmmm..... (tip: ipv halvarine kun je het brood ook met pesto besmeren!)


Zaterdag: Gevulde courgette
Per persoon nodig:
* 1 courgette voor een volwassen, 1/2 courgette voor een kind
* kruimige aardappels 
* scheutje melk
* klontje boter
* teentje knoflook
* uitje
* 100 gram gehakt (ik gebruik voor 5 personen altijd 400 a 500 gram)
* 1 tomaat
* 1/2 bolletje mozzarella
* peper, zout


Was de courgette goed! Snij vervolgens door midden en verwijder de zaadlijsten met een lepeltje en doe deze in een bakje.
Doe de courgette in een pan met kokend water en blancheer 3 a 5 minuten. Vervolgens uit het water halen en goed uit laten lekker.
Aardappels koken (ik kook dit in dezelfde pan als waar ik de courgettes heb geblancheerd. Scheelt gas en water!), afgieten en met melk en boter stampen tot je een zachte puree hebt. 
In een wok/braadpan vervolgens het gehakt rullen met een beetje knoflook en een uitje. Als het gehakt goed gaar is, de zaadlijsten van de courgette even meebakken.
Puree en gehaktmengsel door elkaar mengen en verdelen over de courgettes. Er mag best wel een flinke laag op!
Vervolgens leg je op iedere courgette een paar plakjes tomaat en mozzarella en strooi je er wat peper (en evt zout) overheen.
Ongeveer 12 a 15 minuten in het midden van de oven op 200 graden en je kunt smullen! Wel af en toe even kijken of de mozzarella niet te donker wordt!


En natuurlijk beginnen we zondagochtend met een ontbijtje met onder andere een gekookt eitje voor papa!



donderdag 14 juni 2012

Dag 11: Een tweede ronde

Dag 11: Naast het minder uitgeven van geld kan de spaarrekening ook gespekt worden door het extra binnen krijgen van geld. En daar gaat mijn blog van vandaag over!

Vorige week ben ik rustig aan begonnen met "oude rommel" op marktpl. te zetten. En eigenlijk heb ik best heel veel staan wat nog helemaal goed is voor een tweede ronde! Ik heb mij voorgenomen om elke vrijdag 5 dingen te plaatsen. Nu zou je denken "waarom maar 5?, maar, dit is uit zelfbescherming. Vaak als ik ergens aan begin dan word ik overenthousiast en heb ik geen grens meer. Ik zou dan zomaar dagen achter elkaar marktpl. kunnen volgooien om vervolgens totaal het overzicht kwijt te raken.

Vorige week vrijdag heb ik dus netjes 5 artikelen op MP gezet; een galajurkje van mijn dochter, een ledikantje, een babybadje, een boek en een kortingsbon voor een dierentuin. Inmiddels heb ik 4 van de 5 dingen verkocht (alleen het boek bleef achter) met een opbrengst van € 65 euro! Morgen zal ik weer 5 dingen plaatsen en duimen dat ook dit verkocht zal worden!

Verder heb ik mij ingeschreven voor Euroclix (inmiddels zijn de eerste 521 clix op mijn account zichtbaar) en ben ik aan het kijken hoe het werkt om boeken op bol.com te verkopen. Ook heb ik in de planning om van de zomer een keer op een rommelmarkt te gaan staan. Alle beetjes helpen toch? 

Onlangs had ik het met een kennis over mijn bezuinigingen. Zij reageerde erg raar op mijn "verhaal". Ze merkte op dat het toch veel makkelijker was om fulltime te gaan werken. Dan hoefde ik niet "zo moeilijk te doen" en "kon ik gewoon luxe blijven leven". Persoonlijk vind ik dit, op dit moment helemaal geen optie. We hebben 4 kinderen waar ik volop van wil genieten en die het, in mijn ogen, verdienen om een moeder thuis te hebben. En daarnaast... denk eens aan de kinderopvangkosten? Hoe ervaren jullie het?


Tussenstand:
Bezuinigingen: € 2199,22  per jaar
Extra inkomsten tot nu toe: € 65,- (marktplaats)

woensdag 13 juni 2012

Fotograferen en geluksgevoel

Even iets heel anders dan bezuinigen! Vanmiddag, toen twee kids aan buiten aan het spelen en de andere twee heerlijk aan het slapen waren vond ik wel dat het even "Kikitijd" was! Eerst heb ik heerlijk in de tuin gewerkt; dat is voor mij echt ontspanning! Vervolgens een heerlijke kop thee op het terras en daarna met het zonnetje op de achtergrond had ik zomaar weer even zin om wat gezellige bloemenfoto's te maken. Altijd leuk voor een zelfgemaakte kaart of om op deze blog te plaatsen!




Dag 10: Energieverbruik

Gistermiddag heb ik mij volledig gestort op ons energieverbruik. Ik ben in gedachte alle vertrekken rond gegaan en vervolgens gekeken waar er bezuinigd kan worden. 

Garage: Wasmachine en droger. De wasmachine draai ik altijd al op een energiezuinigprogramma, de droger wil ik helemaal niet meer gebruiken. Ik doe hem nog niet weg, maar kijk het een jaar aan. Vriezer: Regelmatiger ontdooien en deur zsm dicht na openen!

Keuken: Vaatwasser draai ik voortaan op het eco-programma, de oven zal ik opletten of hij niet onnodig (lang) aanstaat; het schijnt dat je de oven 5 minuten voor het einde van de baktijd al uit kunt doen. Koffiezetapparaat zet ik direct uit na en de waterkoker kook ik met een afgepaste hoeveelheid water. Van de koelkast zullen we de deur zo kort mogelijk open laten. Afzuigkap niet langer aan dan nodig.


Woonkamer: TV zo min mogelijk aan. Als er niet gekeken wordt doe ik hem direct uit. Laptop na gebruik helemaal uit. Verder: Geen lege laders in de stopcontacten en zodra het betreffende apparaat vol is (bv mobiele telefoons) direct eruit halen.


Slaapkamers: Computers, tv, wii etc niet op standby en direct na gebruik uit doen.


Voor alle vertrekken geldt: 
* lampen (zodra ze stuk gaan) te vervangen door LED lampen
* verlichting niet onnodig aan
* geen apparaten op standby; stekker uit het stopcontact 


Het zijn allemaal weer stapjes in de goede richting! Nog niet uit te drukken in geld, maar wel goed voor milieu en portemonnee!

dinsdag 12 juni 2012

Dag 9: Boodschappen en opruimdrift

Vandaag dag 9! Vanochtend eerst even op mijn gemak naar de supermarkt geweest. Ik merk sinds mijn "beparingsstart" dat het echt scheelt om geen haast te hebben bij het boodschappen doen. Even vergelijken, kijken of de allergoedkoopste geen rotzooi is en of de duurste het wel echt waard is om de duurste te zijn. Ook kijk ik nu bijvoorbeeld welke groente er in de aanbieding is en welk fruit. Soms zijn prijzen ook wel moeilijk te vergelijken. Ik hecht veel waarde aan bio en eco, maar vanochtend had ik bijvoorbeeld een doosje met 6 biologische vrije uitloopeieren in mijn hand. Normaal pak ik de grote variant (met 10 stuks) omdat ik er automatisch vanuit ging dat het voordeliger werd naar mate er meer in zat. Dit bleek NIET het geval. De 6 eieren kostten € 1,29 (= 22 cent per stuk) en de verpakking met 10 kostte € 2,40 (=24 cent per stuk). Exact dezelfde eieren! Opletten loont dus!


Vorige week was de eerste week dat ik op maandag 100 euro pinde en het daar gewoon mee moest gaan doen. En zal ik jullie wat vertellen!? Ik redde het makkelijk! Ik had zelfs nog 8 euro over! Dat heb ik in een aparte envelop gedaan, nog even kijken wat ik daarmee doe. Bewaren voor als ik een keer tekort komt of misschien voor de vakantiepot! Ik ben er in ieder geval erg trots op!

Verder bevind ik mij momenteel in een (uitzonderlijke) opruimbui. Voorjaarskriebels? Of misschien juist herfstkriebels? Ik heb geen idee, maar ik ga hier maar eens flink gebruik van maken. Gisteren de hele 2e verdieping al gesopt en gepoetst, vandaag de beurt aan de badkamers! En oh ja... met budget, eigen gemaakt schoonmaakmiddel!!! (water, beetje soda en marseillezeep). 

Dankzij de inspirerende blogjes heb ik mij ook ten doel gesteld wekelijks een vertrek rigoureus aan te pakken. Afgelopen weekend was de kamer van dochter 1 aan de beurt! Score: Een grote tas kleding uit haar kast (en weer naar zolder voor dochter 2), een vuilniszak vol rotzooi voor de grijze bak en een halve doos rommel voor rommelmarkt of kringloop (in de garage gezet).

Ik wens iedereen een hele fijne dag toe!

maandag 11 juni 2012

Dag 8: Terugblik, hooi, uiensoep en gasverbruik

Vandaag alweer dag 8! Wat gaat het hard! Het zuinige leven begint al aardig te wennen en ik betrap me de laatste dagen al op wat nieuwe automatismen. Zoals bukken in de supermarkt voor een iets goedkopere variant, zuiniger met de verlichting, korter douchen etc. Feit is dat ik het eigenlijk onwijs leuk vindt en er zeker niet ongelukkiger op word! Op internet surf ik wat blogjes af voor leuke ideeen. Zo las ik van een konijnenliefhebber dat hooi uit de winkel vaak bespoten is en dat je het makkelijk zelf kunt maken. Gisteren dus tijdens een wandeling op een mooi afgelegen plek een grote lading lang gras geplukt wat nu ligt te drogen. Ik ben benieuwd! Gezonder EN gratis is toch wel erg leuk...

Uiensoep
Vorige week kocht ik een groot net uien (5 kilo), want dit was zo voordelig. Nu zag ik dat er al bijna plantjes uit gaan groeien. Eigenlijk een miskoop dus, maar ik ga er een soort "instant" uiensoep van maken voor in de vriezer. Hiervoor heb je nodig:

* 8 groente bouillonblokjes (biowinkel) 
* 2 liter water
* 8 grote uien
* 2 handjes vermicelli


Maak de uien schoon, snij ze in partjes en bak ze ongeveer 5 minuten met een klontje boter of een beetje olie. Schep de uien vervolgens uit de pan en breng 2 liter water met de vermicelli en de bouillonblokjes aan de kook. Voeg na 5 minuten de uien toe en laat het nog even pruttelen. Vervolgens verdeel je de soep in 4 porties en als het afgekoeld is kan het de vriezer in.
Wanneer je het wilt gebruiken kun je (bevroren of reeds ontdooide soep) samen met 1,5 liter water aan de kook brengen. In totaal heb je nu ruim 2 liter soep, genoeg voor 4 a 5 personen! Goed doorroeren en smullen maar! Altijd handig om in huis te hebben!


Gasverbruik
Ook op het gasverbruik ben ik voornemens veel te gaan bezuinigen. In mijn blog over ons waterverbruik (oftewel watermisbruik) schreef ik al over onze douchegewoonte. En korter douchen bespaart niet alleen veel water maar ook veel gas! Ook kook ik nu bewuster (aardappels en groenten in 1 pan of stomen met een vergiet) en zet ik de verwarming niet zo snel meer aan. Afgelopen week was het op een avond aardig afgekoeld in huis en gaf de thermostaat 18 graden aan. Normaliter had ik de cv nu een zetje gegeven om lekker richting die 20 graden te gaan, maar nu trok ik lekker een trui aan en kroop ik met een dekentje en een warm kopje thee op de bank. HEERLIJK! Ook volgende winter (die nog HEEL ver weg is hoop ik) zal ik bewuster omgaan met de temperatuur in huis. Onze gasbesparing kan ik nu nog niet in geld uitdrukken, maar ik weet zeker dat deze "maatregelen" een positieve bijdrage zullen leveren aan onze bankrekening!

zaterdag 9 juni 2012

Dag 6: Diverse uitgaven

Dag 6: Vorige week, bij het onder de loep nemen van alle uitgaven, zag ik dat er naast de vaste lasten (waaronder ook de boodschappen) veel afschrijvingen zijn voor van alles en nog wat. Kleding natuurlijk, maar ook pinbedragen wat contant de portemonnee ingaat, cadeautjes, dierenvoer- en benodigdheden en onnodige hebbedingen. In totaal in mei een bedrag van bijna 700 euro!!!!! Uitgavepost "allerlei" ga ik eens even opsplitsen in potjes! Ik heb het volgende bedacht:

Kleding en schoenen: Er gaat alleen nog kleding gekocht worden van de kinderbijslag! Dit geld gaat op een aparte rekening en daar moeten we het maar mee doen. Zo drukken de kosten niet op ons maandelijkse budget.


Huisdieren: Ik ben gek op mijn konijnen en mijn hond en vind dat ze alle drie goed te eten moeten krijgen. Maar ook hier ga ik veel te makkelijk over de schreef om ze GRUWELIJK te verwennen. Voor 2 konijnen en een hond komt een budget van € 50 per maand. Het is de bedoeling dat ik hier dik onder blijf, zodat ik een buffertje kan opbouwen voor dierenartskosten.

Cadeautjes
We hebben een aardig grote familie- en vriendenkring en met 4 kinderen zijn er ook een aantal kinderfeestjes natuurlijk. Eigenlijk heb ik al jaren een maximumbedrag van € 10 euro voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen in mijn hoofd, maar op de bankafschriften komt regelmatig voor dat er in de speelgoedwinkel € 12,50 o.i.d wordt afgeschreven. Daar ga ik echt mee stoppen, want naast het feit dat je veel geld uitgeeft, geef je eigenlijk de ander ook een soort verplichting om duurdere cadeaus voor jou of jou kinderen te geven. Mooi niet dus. Verder heb ik met een aantal vriendinnen en mijn zusje afgesproken geen cadeautjes meer te doen, maar alleen iets symbolisch. Bijvoorbeeld een tegoedbon voor een keertje oppassen, een zelfgemaakte kaart met een mooi gedicht, een stekje van een plant uit eigen tuin etc. Want wat blijkt... ik ben niet de enige die een stapje terug wil (lees: MOET) gaan doen! 
Op de rommelmarkt kocht ik laatst een heel stel minivaasjes voor 20 cent per stuk! Bij de bloemenwinkel een losse bloem en een stukje groen kopen, een celofaantje me grote strik eromheen en je hebt een leuk cadeautje! Voor een paar euro...
Voor de cadeautjes komt een budget van € 100 per maand.

Overig
Videotheek? Mooi niet meer! Bij onze bibliotheek kun je ook leuke dvd's lenen! Flesje drinken onderweg? Sinds vorige week zit er standaard een gevuld flesje in mijn tas!
Wenskaarten? Ik heb een flinke voorraad gekocht bij een voordeelwinkel! Nog geen 30 cent per kaart! En dat terwijl ik regelmatig kaarten kocht van 2 euro per stuk! 
Bloemen voor mezelf? Af en toe natuurlijk wel, maar ik hou het nu bij een gerbera-tje, een losse roos of een arthurium. Samen met een stukje groen uit de tuin!  
En die andere uitgaven waar ik niet eens weet WAAR ik het aan heb uitgegeven? Die doe ik niet meer! Ik denk nu iedere keer NA voor ik mijn portemonnee pak! Heb ik het echt nodig? Nee....
Voor de "overige" uitgaven komt een budget van € 25 per maand.


Ook vandaag kan ik niet goed uitrekenen wat een besparing per jaar dit op gaat leveren. Wel denk ik dat dit schrikbarend veel is...

vrijdag 8 juni 2012

Dag 5: Zegeltjes kopen

Vandaag alweer dag 5! Een buffer opbouwen kun je niet alleen door te consuminderen, maar ook door extra inkomsten te genereren. Bij ons in de buurt zijn twee supermarkten; een luxe en een prijsvechter zullen we ze in dit geval maar even noemen. Bij beide doe ik voor ongeveer 40 euro per week boodschappen. De overige 20 euro besteed ik bij bijvoorbeeld drogist, op de markt of bij de biologische winkel. Bij de luxere supermarkt koop ik bijvoorbeeld kruiden, vlees, melk, limonade etc. 

Bij de kassa van deze supermarkt kun je per euro die je besteed hebt een koopzegel kopen. Deze kost je € 0,10 cent. Per week kan ik er dus ongeveer 40 kopen en dat kost me 4 euro. Bij 490 zegeltjes is je boekje vol en krijg je 52 euro uitgekeerd terwijl je 49 euro hebt ingelegd! In ongeveer 12 weken heb je dus 3 euro winst gemaakt! Dat komt neer op ruim 6% rente! Geen een bank in Nederland die dat geeft!


Pas wel op dat je het juiste aantal zegeltjes krijgt. Ik tel ze altijd na en het gaat regelmatig mis! Ook moet je er goed om denken de zegeltjes meteen goed op te bergen, want als je het kwijt raakt is het natuurlijk zonde!


Deze "extra inkomsten" zal ik niet bij mijn jaartotaal vermelden omdat ik de zegeltjes al jaren spaar!

woensdag 6 juni 2012

Dag 4: Waterverbruik

Vandaag is het waterverbruik aan de beurt! Het afgelopen jaar hebben wij 176 m3 verbruikt. Op internet ben ik gaan speuren naar besparingstips:

  • Douchen: Douche eens een minuutje (of een paar minuten) korter! Ook scheelt het enorm als je een waterbesparende douchekop gebruikt. En heb je een bad? Laat de kinderen dan met zijn allen gaan! Gezellig en een flinke besparing!
  • Toilet:Is het perse nodig na elke kleine boodschap door te trekken? Ook zit er bij de nieuwere toiletten een dubbele knop. Voor een grote boodschap krijg je dan automatisch meer water dan voor een kleine boodschap!
  • Warm water in de keuken: Door het gebruik van een miniboiler in het keukenkastje heb je direct warm/heet water. Bij ons staat de ketel op zolder en dan duurt het heel lang voordat je beneden warm water hebt. Het koude water spoel je dan doorgaans weg.  Ga je de vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet? Laat de spoelbak dan half vol lopen met heet water en was daar de vaat alvast (niet te goed natuurlijk) in af. Daarna in de vaatwasser op een kort programma!
  • Tuin: Door een regenton te plaatsen bespaar je tot wel 1700 liter water per jaar! Wij hebben al een regenton en ik hoef slechts een keer of drie per jaar water uit de kraan te gebruiken! Alleen als het echt lange tijd droog is!
  • Auto wassen: Was de auto niet met een tuinslang, maar met emmers water! 
  • Wasmachine: Koop je een nieuwe wasmachine? Let dan goed op het energielabel. A klasse machines verbruiken minder water EN minder stroom! Doe je wasmachine altijd helemaal vol, dan hoef je per week minder wassen te draaien!
Veel van bovenstaande passen wij al toe. Wij hebben waterbesparende douchekoppen, een boiler in de keuken en een grote regenton achter in de tuin. Toch kan er door ons ook nog wat bezuinigd worden en met name op het douchen. Ik betrapte mijzelf er deze week op dat ik maar liefst een kwartier onder de douche had gestaan zonder dit überhaupt in de gaten te hebben. SLECHT!!!! Vanaf nu dus met horloge onder de douche en maximaal 5 minuten! Ook manlief en de kids mogen zich daaraan gaan houden, want bezuinigen doen we samen!
Het is moeilijk uit te rekenen wat voor besparing dit per jaar op zal gaan leveren. Het afgelopen jaar verbruikten wij 176 m3. Met ons besparingen willen wij in eerste instantie 10% minder water verbruiken, waardoor we naar 158 kuub zullen gaan. Een kuub water kost in 2012 € 1,29, wat dus betekent dat we (minimaal) €  23,22 zullen besparen! Natuurlijk hopen wij op een hogere besparing, maar we moeten ons natuurlijk niet rijk gaan rekenen ;-) !
Tussenstand dag 1 t/m 4: € 2199,22





Dag 3: Verzekeringspakket

Vandaag alweer dag 3 van mijn bezuinigingsacties! Waar ik van tevoren dacht dat bezuinigen iets negatiefs was, moet ik nu eerlijk bekennen dat ik het (tot nu toe) eigenlijk heel erg leuk vind! 
Vanochtend was het dus tijd om de overige verzekeringen aan te pakken; de autoverzekering heb ik op dag 1 gedaan, de zorgverzekering volgt over enkele maanden ivm de opzegtermijn. Helaas bleek het niet zo simpel zijn dat verzekeringsmaatschappij I (waar de autoverzekering verreweg het goedkoopst was en die ook nog eens goede en duidelijke voorwaarden had) ook voor deze verzekeringen het meest aantrekkelijk was. Goed uitkijken dus!
Na een ruim 2 uurtjes surfen, vergelijken (in Excel) en voorwaarden lezen denk ik dat ik het juiste verzekeringspakket (bestaande uit inboedel,- opstal- en aansprakelijkheidsverzekering) heb gevonden! In totaal levert dit een besparing op van € 3,10 per maand/ € 37,30 per jaar.

Verder vandaag een heerlijk rustig dagje! De kinderen zijn vanmiddag lekker vrij; wie weet duiken we lekker met een dekentje op de bank om een filmpje te kijken. Het is er echt weer voor!

Tussenstand Dag 1 t/m 3: Een totale besparing van € 2176,- per jaar! Onvoorstelbaar toch eigenlijk dat we dat gewoon al die jaren hebben laten liggen?!

Morgen dag 4: Het besparen van water...
 

dinsdag 5 juni 2012

Dag 2: De boodschappen

Vandaag ga ik mij eens "storten" op de uitgaven aan boodschappen. Tot op heden gaven wij veel, maar dan ook veel te veel uit bij de supermarkten. Bijna dagelijks fietste ik even naar de winkel en besloot ter plaatse wat we zouden gaan eten. Zonder heel bewust naar de prijs te kijken... Natuurlijk nam ik geen bloemkool mee als deze 2,99 was, maar toch... 
Ik heb alle boodschappen-uitgaven van de maand mei op een rij gezet en ik kwam op een bedrag van gemiddeld € 139 euro per week. Ik schrok hier eigenlijk best wel van. Tijd voor verandering!!! Vanaf deze week ga ik 100 euro per week pinnen, doe dit in een aparte portemonnee en daar zal ik het gewoon mee moeten doen. Voor een gezin van 6 lijkt me dit niet extreem hoog of extreem laag. 
Als we dit redden (en dat gaat lukken!) levert dit een besparing op van € 2028 per jaar (52 x € 39,-).


Totale besparing dag 1 en 2: € 2138,70 per jaar!!! 


Morgen zal ik het woonverzekeringenpakket onder de loep nemen!

maandag 4 juni 2012

Besparen Dag 1: De autoverzekering

Dag 1... Eigenlijk best spannend... 
Vandaag ben ik begonnen een stapje terug te doen. Alle uitgaven en inkomsten heb ik gisteren op een rij zetten, vervolgens ga ik vanaf nu per post kijken of het anders kan. Dus de inkomsten misschien omhoog en de uitgaven omlaag! Op die manier moet het toch mogelijk zijn om maandelijks wat meer over te houden zodat we een goede buffer voor de toekomst kunnen maken!


Uitgavepost verzekeringen bestaat uit meerdere pakketten; de autoverzekering, de levensverzekering, het woonpakket (inboedel, opstal, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstand) en de ziektekostenverzekering.


Ik begin vandaag met de autoverzekering. Momenteel zijn wij verzekerd via een tussenpersoon en dat is wellicht niet zo handig omdat zij samenwerken met maar een paar verzekeringsmaatschappijen. Op een andere blog las ik dat je op i.ndepender een goede vergelijking kunt maken. Wat blijkt: wij kunnen via een zeer grote, bekende maatschappij verzekerd worden voor 8 euro in de maand minder. Gaan wij per jaar betalen, dan krijgen wij nog eens 3% extra korting. In totaal scheelt dat bij elkaar maar liefst € 110,70 per jaar!


Bij navraag bij de tussenpersoon bleek dat onze huidige verzekering een opzegtermijn van een maand kent, altijd voor de eerste van de maand. Dat betekent dat we nu voor 1 juli op moeten zeggen zodat we per 1 augustus bij de nieuwe verzekeraar kunnen verzekeren. 


Dag 1: besparing van € 110,70 per jaar behaald! Morgen gaan de boodschappen eraan geloven!

Financiële toekomst...

De media... ze staan bomvol slecht nieuws over onze (financiële) toekomst... Bezuinigingen hier, bezuinigingen daar; ik hou mijn hart vast voor de jaren die volgen. Nu, juni 2012, komen wij als gezin met 4 kinderen net aan rond. Ik ben onlangs de administratie grondig gaan doornemen en er blijkt (gelukkig) nog wel op een aantal posten te bezuinigen! Doel is om dagelijks een punt aan te pakken... Mijn ervaringen en tips zal ik op deze blog met jullie delen!