Pagina's

woensdag 6 juni 2012

Dag 4: Waterverbruik

Vandaag is het waterverbruik aan de beurt! Het afgelopen jaar hebben wij 176 m3 verbruikt. Op internet ben ik gaan speuren naar besparingstips:

  • Douchen: Douche eens een minuutje (of een paar minuten) korter! Ook scheelt het enorm als je een waterbesparende douchekop gebruikt. En heb je een bad? Laat de kinderen dan met zijn allen gaan! Gezellig en een flinke besparing!
  • Toilet:Is het perse nodig na elke kleine boodschap door te trekken? Ook zit er bij de nieuwere toiletten een dubbele knop. Voor een grote boodschap krijg je dan automatisch meer water dan voor een kleine boodschap!
  • Warm water in de keuken: Door het gebruik van een miniboiler in het keukenkastje heb je direct warm/heet water. Bij ons staat de ketel op zolder en dan duurt het heel lang voordat je beneden warm water hebt. Het koude water spoel je dan doorgaans weg.  Ga je de vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet? Laat de spoelbak dan half vol lopen met heet water en was daar de vaat alvast (niet te goed natuurlijk) in af. Daarna in de vaatwasser op een kort programma!
  • Tuin: Door een regenton te plaatsen bespaar je tot wel 1700 liter water per jaar! Wij hebben al een regenton en ik hoef slechts een keer of drie per jaar water uit de kraan te gebruiken! Alleen als het echt lange tijd droog is!
  • Auto wassen: Was de auto niet met een tuinslang, maar met emmers water! 
  • Wasmachine: Koop je een nieuwe wasmachine? Let dan goed op het energielabel. A klasse machines verbruiken minder water EN minder stroom! Doe je wasmachine altijd helemaal vol, dan hoef je per week minder wassen te draaien!
Veel van bovenstaande passen wij al toe. Wij hebben waterbesparende douchekoppen, een boiler in de keuken en een grote regenton achter in de tuin. Toch kan er door ons ook nog wat bezuinigd worden en met name op het douchen. Ik betrapte mijzelf er deze week op dat ik maar liefst een kwartier onder de douche had gestaan zonder dit überhaupt in de gaten te hebben. SLECHT!!!! Vanaf nu dus met horloge onder de douche en maximaal 5 minuten! Ook manlief en de kids mogen zich daaraan gaan houden, want bezuinigen doen we samen!
Het is moeilijk uit te rekenen wat voor besparing dit per jaar op zal gaan leveren. Het afgelopen jaar verbruikten wij 176 m3. Met ons besparingen willen wij in eerste instantie 10% minder water verbruiken, waardoor we naar 158 kuub zullen gaan. Een kuub water kost in 2012 € 1,29, wat dus betekent dat we (minimaal) €  23,22 zullen besparen! Natuurlijk hopen wij op een hogere besparing, maar we moeten ons natuurlijk niet rijk gaan rekenen ;-) !
Tussenstand dag 1 t/m 4: € 2199,22





2 opmerkingen:

  1. Bij ons staat in de badkamer een eierwekker. We mogen allemaal, ondergetekende, echtgenoot en 4 pubers, 2 minuten douchen. Dat gaat prima, ook wanneer de haren gewassen moeten worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi BB,

    Dank je wel voor de tip! Ga ik zeker doen! In eerste instantie verwachte ik dat 5 minuten wel heeel kort was, maar ik merk dat ik het makkelijk red! Ook die 5 minuten zal dus teruggedrongen gaan worden!

    Gr
    Kiki

    BeantwoordenVerwijderen